یاتاقان زدگی یک مشکل جدی در خودروها است که زمانی رخ میدهد که یاتاقانهای موتور دچار آسیب و فرسودگی شوند. یاتاقانها اجزای مهمی در سیستم انتقال قدرت موتور هستند که وظیفه نگهداشتن محور چرخشی موتور را بر عهده دارند.
هنگام یاتاقان زدگی، به دلیل فرسودگی و سایش یاتاقانها، محور موتور شروع به لقی و نوسان کردن میکند. این موضوع باعث میشود که سطوح در تماس با یکدیگر به شدت بر روی هم بکشند و ایجاد اصطکاک و گرمای بالا کنند.
در نهایت، این فرایند منجر به سوزاندن و آسیب جدی به یاتاقانها و حتی دیگر قطعات موتور مانند میل لنگ و بلبرینگها میشود. عملا موتور در این حالت از کار میافتد و نیاز به تعمیر اساسی دارد.
علائم یاتاقان زدگی معمولا شامل صداهای ناهنجار از موتور، لرزش و ارتعاش بیش از حد، افزایش مصرف سوخت و روغن، و در نهایت توقف کامل موتور است. در برخی مواقع زمانی که این اتفاق برای شما می افتد نیاز به درخواست خودرو بر خواهید داشت. شما می توانید با درخواست خودروبر در تهران به راحتی وسیله نقلیه خود را به تعمیرگاه انتقال دهید.
اقداماتی که در هنگام یاتاقان زدگی باید رعایت شود
اگر خودروی شما دچار مشکل یاتاقان زدگی شود، بهتر است به صورت زیر اقدام کنید:
توقف ایمن خودرو:
اولین کاری که می کنید این است که خودرو را به کناری هدایت کرده تا دچار تصادف نشوید.
– سعی کنید هر چه سریعتر خودرو را در محلی ایمن و دور از مسیر اصلی حرکت متوقف کنید.
– از چراغهای خطر خودرو برای هشدار به سایر رانندگان استفاده کنید.
خاموش کردن موتور:
– بلافاصله پس از توقف ایمن، موتور خودرو را خاموش کنید تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.
بررسی علائم و عیوب:
– به صداها، لرزشها و بوی غیرعادی خودرو دقت کنید که میتوانند نشانههای یاتاقان زدگی باشند.
– در صورت امکان، زیر خودرو را بررسی کنید تا علت مشکل را مشخص کنید.
اقدامات اضطراری:
– در صورت امکان، روغن موتور را چک کرده و در صورت کمبود، اضافه کنید.
– در صورت داشتن مهارت لازم، میتوانید اقدام به تعویض یاتاقان کنید.
جلب کمک تخصصی:
– در صورت عدم امکان رفع مشکل، با یک تعمیرگاه مجاز تماس بگیرید تا خودرو را در اسرع وقت به آنجا منتقل کرده و مشکل برطرف شود. می توانید با تماس با شرکت های خودروبری که برخی در محل نیز خدمات تعمیرات را انجام می دهند مشکل خود را برطرف کنید.
توجه داشته باشید که ادامه رانندگی با خودرو دچار مشکل یاتاقان زدگی میتواند باعث آسیبهای جدیتر به خودرو شود، بنابراین بهتر است در اولین فرصت مناسب اقدام به رفع مشکل کنید.
یاتاقان زدگی خودرو و دلایل آن
یاتاقان زدگی در خودروها میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. برخی از مهمترین دلایل آن عبارتند از:
1. کمبود روغن موتور یا روغن نامناسب:
– استفاده از روغن موتور کم یا روغن غیرمناسب موجب سایش و آسیب به یاتاقانها میشود.
– عدم تعویض به موقع روغن موتور نیز میتواند منجر به این مشکل شود.
انواع مختلفی از روغن موتور در بازار وجود دارد. در این میان می توان به برندهای ایرانی و برندهای خارجی اشاره کرد. توصیه می کنیم در مورد کیفیت محصولات موجود در بازار تحقیق کنید. مقدار زیادی روغن موتور بی کیفیت می تواند به سرعت ماشین شما را با مشکل مواجه کند. یکی از این مشکلات ته نشین شدن ناخالصی ها در روغن است. حوادثی که منجر به خوردگی اجزای موتور از جمله بلبرینگ می شود. در نتیجه، شکست های اولیه در این بخش به وجود می آید.
2. ضربه یا تصادف:
– ضربات وارد شده به خودرو در هنگام تصادف میتواند به یاتاقانها آسیب برساند.
– این آسیبها حتی ممکن است پس از مدتی به مشکل یاتاقان زدگی منجر شود.
رفتار نامناسب رانندگی همیشه یک مشکل است. یکی از رایج ترین عادت های بد رانندگان کم تجربه رانندگی با دور موتور بالا است. سعی کنید از فشار دادن بی مورد پدال گاز خودداری کنید. وقتی ماشین شما برای مدت طولانی با سرعت بالا می چرخد، اجزای موتور تحت فشار زیادی قرار می گیرند. در این صورت دمای موتور بیش از حد بالا می رود و خطر آسیب دیدن قطعات مختلف آن مانند بلبرینگ وجود دارد.
3. استهلاک و فرسودگی:
– با گذشت زمان و طی کردن مسافتهای طولانی، یاتاقانها دچار استهلاک و فرسودگی میشوند.
– در این حالت باید یاتاقانها به موقع تعویض شوند.
4. اشکالات مکانیکی دیگر:
– برخی مشکلات مکانیکی دیگر مانند تنظیم نبودن موتور، آلودگی روغن و مشکلات در سیستم روغنکاری میتواند زمینهساز یاتاقان زدگی شود.
در صورت مشاهده علائم یاتاقان زدگی، بهتر است هر چه سریعتر اقدام به تشخیص و رفع مشکل شود تا از آسیبهای جدیتر به موتور جلوگیری شود یا درخواست خودروبر دهید.
5. تعویض نکردن به موقع روغن و فیلتر روغن
کارشناسان توصیه می کنند روغن موتور و فیلتر روغن را هر 5 تا 6 هزار کیلومتر تعویض کنید. اگر روغن خاصیت خود را از دست بدهد، دیگر نمی تواند اجزای مختلف از جمله بلبرینگ های موتور را به درستی روغن کاری کند. در نتیجه اصطکاک بین قطعات افزایش می یابد. این دلیل خرابی زودرس بلبرینگ خودرو است. در بسیاری از مواقع علت کوبیدن بلبرینگ خودرو نادیده گرفته شدن این مشکل است.
6. خراب بودن پمپ روغن
گاهی اوقات علت کوبیدن بلبرینگ ماشین ربطی به کیفیت روغن ندارد. در عوض، مشکل به نرسیدن روغن کافی به یاتاقان ها مربوط می شود. این وضعیت معمولاً ناشی از خرابی پمپ روغن است. همانطور که همه می دانیم پمپ روغن وظیفه رساندن روغن را تحت فشار معینی به قسمت های مختلف موتور دارد. شکست در این قسمت مشکلات جدی ایجاد خواهد کرد. البته نباید نشتی روغن موتور را نادیده گرفت که باعث افت فشار روغن و از بین رفتن کارایی عملیات روغن کاری می شود.
7. خراب بودن سیستم خنک کننده
اشاره کردیم که به دلیل افزایش دما، بدنه یاتاقان ممکن است آسیب ببیند و حتی ممکن است ذوب شود. طبیعی است که موتور به مرور زمان از کارکرد گرم شود. در اینجا نقش سیستم خنک کننده نقش بسیار تعیین کننده ای در جلوگیری از افزایش بیش از حد دمای موتور دارد. اگر رادیاتور یا هر قسمت دیگر از سیستم خنک کننده موتور آسیب ببیند، شاهد افزایش دمای موتور خواهیم بود. این حادثه را می توان علت بلبرینگ خودروها دانست.
علائم یاتاقان زدگی
اگر موتور بعد از استارت زدن خودرو روشن نمی شود، یکی از دلایل آن می تواند یاتاقان زدگی باشد.
علاوه بر این، وقتی روی گاز پا می گذارید و دور موتور می چرخد و صدای تق تق از موتور می شنوید، باید فرض کنید که موتور به یاتاقان برخورد کرده است، اگرچه صداهای غیرعادی در موتور ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد. اگر صدای تق تق از ماشین خود می شنوید، بهتر است رانندگی نکنید زیرا ممکن است باعث از کار افتادن موتور ماشین شما شود. بهترین راه این است که در اسرع وقت از یک تعمیرکار کمک بگیرید.
خودروها چراغ های هشدار متفاوتی دارند که یکی از آنها چراغ چک روغن است. بلبرینگ ماشین شما نمی تواند دلیل روشن شدن چراغ چک روغن باشد، اما بهتر است روغن خود را در اسرع وقت بررسی کنید تا آسیب جدی به موتور شما وارد نشود.
درصورتی که یاتاقان ها آسیب ببینند، خودرو به درستی کار نمی کند و ظرفیت و کشش اولیه را نخواهد داشت و بهتر است آن ها را بررسی یا تعویض کنید. به خاطر داشته باشید که هر یک از علائم بالا ممکن است دلایل دیگری داشته باشد، اما بهتر است خودروی خود را در اسرع وقت معاینه کنید.
تفاوت بین یاتاقان و بلبرینگ
همانطور که قبلا ذکر شد، یاتاقان ها برای از بین بردن اصطکاک بین قطعات استفاده می شوند و بسیار قوی هستند. بلبرینگ ها نیز جزو خانواده یاتاقان ها هستند. بلبرینگ از یک قاب، یک آستین نمدی فلزی، رنگ داخلی و خارجی و توپ تشکیل شده است. یاتاقان ها و بلبرینگ ها از نظر ساختار تقریباً مشابه هستند و از توپ هایی ساخته شده اند که از اصطکاک بین قطعات جلوگیری می کند.
انواع مختلفی از یاتاقان ها وجود دارد که هر کدام دارای وزن و قابلیت حمل بار اصطکاکی متفاوتی هستند. یاتاقان ها در صنایع مختلف از جمله در صنعت خودروسازی کاربرد فراوانی دارند و نقش مهمی در سلامت قطعات مختلف خودرو دارند. یکی از یاتاقان ها که نقش بسیار کاربردی و مهمی دارد در موتورهای خودرو کاربرد دارد. همانطور که قبلا ذکر شد، اگر یاتاقان ها بیش از حد گرم شوند، دیگر نمی توانند از اصطکاک بین قطعات موتور جلوگیری کنند در این صورت ممکن است موتور خودرو دچار مشکلات بسیار جدی شود.
خلاصه
در این محتوا نیز بررسی کردیم که چه مواردی باعث یاتاقان زدگی می شود و در هنگام وقوع این اتفاق چه باید کرد. اگر ما در استفاده و سرویس و تعمیر خودروی خود بکوشیم عمر وسیله مان افزایش پیدا می کند و در مسیر دچار خرابی نمی شود همچنین دیگر نیازی به خودرو بر و درخواست خودروبر در تهران نیست.
دقت کنید که روغن موتور به موقع عوض شود و فیلتر روغن نیز همچنین. رانندگی ایمن می تواند عمر وسیله را افزایش داده و از تصادفات جلوگیری کند. سیستم خنک کننده انژکتور را بررسی کرده که به خوبی کار کند تا در تابستان دچار خرابی و فرسایش نشود. همچنین این سیستم از گرم شدن بیش از حد یاتاقان ها جلوگیری می کند.